Over 100.000 rene elbiler i Danmark

Elbil på mark

Foto: iStock

De seneste år er elbilsalget i Danmark for alvor accelereret, hvor elbilsalget indtager en stadig større andel af den danske bilpark. Det betyder, at der nu kører over 100.000 rene elbiler på de danske veje. Det er både en milepæl for den danske persontransport og et vigtigt skridt i den grønne omstilling.

Den 11. oktober 2022, kom den danske bilbestand op på 100.034 rene elbiler. Det er næsten en fordobling det seneste år og mere end en firdobling på bare to år og iflg. John Dyrby Paulsen, direktør ved Dansk e-Mobilitet, er det med til at vise, at elbilen er ved at bringe sig i førersædet.

- Det er ikke underligt, at salget af elbiler stiger. De er billigere i drift end konventionelle biler, og de er bedre for både miljøet og klimaet. Udviklingen vil kun gå én vej i de kommende år. Antallet af elbiler vil stige, mens salget af konventionelle biler gradvist vil falde, siger John Dyrby Paulsen

Der har ellers været flere udfordringer, der i det seneste år har kunne sænke tempoet for den grønne omstilling af persontransporten i Danmark. For det første, har leverandørerne haft store problemer med at imødekomme efterspørgslen efter nye elbiler med store mangler i forsyningskæden, der har hævet prisen på elbiler. For det andet, har krigen i Ukraine også betydet historisk høje elpriser, men det berører ikke elbilisterne på samme måde, som man måske skulle tro, forklarer John Dyrby Paulsen.

- Elpriserne er i øjeblikket højere, end vi har set før, men prisen for at oplade en elbil er noget mindre, end udsvingene i elpriserne antyder. Elbilerne kan oplades, når elprisen er lavest, og derfor er elbilerne fortsat særdeles konkurrencedygtige.

Antallet af elbiler på de danske veje overhalede for ca. 3 uger siden antallet af plugin-hybridbiler, der også nærmer sig 100.000. I det seneste år, hvor antallet af elbiler på de danske veje er ca. fordoblet, ses også et fald på ca. 60.000 fossile biler.

- Den grønne omstilling af vejtransporten er for alvor i gang. Vi ser flere elbiler og færre benzin- og dieselbiler. Den nuværende udvikling vil få os langt over Regeringens mål om 1.000.000 el- og pluginhybrid-biler i 2030 – faktisk ser vi ind i mere end 1.000.000 rene elbiler og potentielt mere, når der igen kommer styr på forsyningskæderne, siger Søren Jakobsen, analysechef ved Dansk e-Mobilitet